Varför älskar vi godis?
En söt resa genom historia och psykologi
Tänk dig en fredagskväll: soffan är nedsjunken, TV:n flimrar med en feelgood-film, och på bordet står en skål med färgglatt lösgodis, chips och en kall läsk. Detta är fredagsmys – en svensk ritual som miljoner omfamnar.
Varje år äter vi i Sverige 15–17 kilo godis per person. Varför? Svaret är en mix av biologi, psykologi och tusentals år av kultur. Godis är en dopaminbomb som väcker barndomsminnen, belönar hjärnan och skapar gemenskap.
Här följer den söta resan – från forntida honung till dagens plock-och-blanda-påse.
1. Biologin: Vi är födda sötsugna
Nyfödda bebisar ler åt socker – rynkar näsan på bittert.
Sötma = säkra kalorier i evolutionens barndom.
Varje geléhallon triggar dopamin, samma kick som vid kärlek eller seger. Forskning visar att socker:
- Ökar fokus
- Minskar stress
- Gör oss gladare - lättare för oss nordbor att ta oss igenom det mörka, kalla vinterhalvåret.
Därför ser också 72 % av amerikanerna choklad som självklar på Alla hjärtans dag.
2. Godisets 4000-åriga historia
3. Lördagsgodis – svensk kariesbekämpning
Efteråren 1950–60: ”Ät godis bara på lördagar!”
Resultat: karies rasade. Barnen räknade timmar till 200-gramspåsen.
Godistraditionen lever – I Sverige äter vi fortfarande mest lösgodis per capita i världen.
4. Fredagsmys – från lördag till fredag
- Första kända tryck: 1994
- SAOL-ord: 2006
- Recept: tacos + OLW-chips + godis + läsk
Etnologer kallar det sekulär helgmålsringning.
Kritiker varnar: 17 % av barn 7–9 år är överviktiga. Ät lagom, och se till att motionera och vara ute och röra på dig.
Ändå: tacos + fredagsmys = Sveriges mest älskade helgritual.
5. Godis 2025 – trender
- Global marknad: 200+ miljarder dollar
- Nytt: sockerfritt, veganskt, CBD-godis
- Tyskland toppar: 13 kg choklad/person/år
Godis är evolution, belöning och kultur i en färgglad förpackning.
Nästa gång du plockar en seg colaflaska, tänk på 4000 år av söt historia.
Ha ett mysigt fredagsmys – och njut lagom!
Gottegrisen.nu